Beter goed verzekerd dan op de blaren moeten zitten!

Een ongeluk ligt in een klein hoekje

Gelukkig zijn de meeste gasten voorzichtig met je huis en je spullen. Zelf zorg je ook voor optimale veiligheid. Maar tóch kan er een ongeluk gebeuren. Denk aan een valpartij van de trap. Of aan brand of diefstal door toedoen van je gasten. Ben je ook nog eens niet verzekerd, dan is Leiden helemaal in last. Een goeie verzekering voorkomt een hoop kopzorgen.

Alleen een zakelijke verzekering dekt schade bij commerciële verhuur
Stel je verhuurt als particulier. Dan denk je al gauw dat je inboedelverzekering ook geldt bij schade die te maken heeft met het feit dat je host bent. Niet dus. Een verzekeraar ziet jou als ondernemer, of je nu wel of niet geregistreerd staat bij de KvK of btw-plichtig bent. Trek aan de bel bij je assurantieadviseur of de klantenconsulent van je verzekeraar. Verzekeringsmaatschappijen kunnen je particuliere verzekering uitbreiden naar een stukje zakelijk. Zo komen ze tegemoet aan het grijze gebied tussen particulier en ondernemer. Dat gebied wordt met allerlei internetplatformen, zoals Airbnb, steeds groter.

Check! Opstal- en inboedelverzekering
Een opstal- en inboedelverzekering dekt schade door van buiten komend natuurgeweld, maar ook schade door menselijke oorzaak. Daarbij hoort tevens schade die eventueel door jouw gasten wordt veroorzaakt. Ga na of de zakelijke verhuur, in de vorm van bed&breakfast, tijdelijke vakantieverhuur of anderszins, ook gedekt is.

Check! Aansprakelijkheidsverzekering
Een gewone WA-verzekering schiet tekort bij logiesverhuur aan gasten. Gesteld dat een gast enorme huiduitslag krijgt van de douchezeep die jij hem hebt gegeven. Of hij/zij struikelt over de stofzuiger die je – even maar – op een traptree had gezet. De gevolgen kunnen ver strekken. Een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering kan jouw financiële schade flink binnen de perken houden. Heb jij het verblijf laten boeken via Airbnb dan kun je tevens hún hulp inroepen bij een aansprakelijkheidsstelling.

Check! Juridische bijstand
Een gewone rechtsbijstandverzekering vergoedt meestal alleen juridische hulp bij een arbeidsconflict met je werkgever of een geschil met de winkel waar je iets hebt gekocht. Maar als logiesverstrekker ben je nu zelf een soort van winkelier. Daarom is een zakelijke rechtsbijstandverzekering een must. Immers een gast kan om allerlei redenen teleurgesteld zijn in zijn verwachtingen en je bestoken met een advocaat of dreigen met een gang naar de rechter. Heel vervelend allemaal, maar gelukkig heb je de zekerheid van een goeie zakelijke rechtsbijstandverzekering!

De wolf moet op de blaren zitten.