Vergunningsplicht voor vakantieverhuur lijkt eraan te komen
(4 februari 2020) - De Utrechtse gemeenteraad stelde onlangs vragen naar aanleiding van het oordeel van de Raad van State dat vakantieverhuur ‘illegaal’ is. Nieuwe regelgeving hangt af van de wet vakantieverhuur die in juni in de Tweede Kamer komt. Dat je dan een vergunning moet hebben om je huis aan toeristen te verhuren lijkt onontkoombaar.
Onlangs sprak de Raad van State uit dat vakantieverhuur van particuliere woningen op basis van de huisvestingswet ‘illegaal’ is. Hiervan is sprake als iemand zijn gehele woning verhuurt, dus niet bij logiesvoorzieningen als bed&breakfast waarbij de logementhouder ook zelf in het huis woont of verhuring voor onbepaalde tijd aan gasten die in de gemeentelijke basisadministratie staan geregistreerd.
Voor tijdelijke verhuur van een gehele woning hebben gemeentes aparte regelingen ingesteld. Maar zulke regelingen, bijvoorbeeld ‘meldplicht’, komen daarmee op losse schroeven te staan. Het was dan ook fijn voor de vakantieverhuurster die die meldplicht niet nagekomen was: ze hoefde de boete die Amsterdam haar had opgelegd niet te betalen. Maar daarmee doemt levensgroot de vraag op wat voor waarde de lokale regels nog hebben, zoals in Amsterdam en ook in Utrecht.
Tijdens het vragenuurtje van de Utrechtse gemeenteraad (30 januari) vroegen raadsleden om duidelijkheid wat de wethouder nu van plan is om te doen. Henk van Deún (PVV) vreesde een totaal verbod op vakantieverhuur, Fred Dekkers (GroenLinks) die mede namens Rick van der Zweth (PvdA) sprak was benieuwd naar eventuele aanpassingen van de Utrechtse regelgeving.
Wethouder Anke Klein (D66) liet weten dat veel afhangt van de nieuwe landelijke wet ‘vakantieverhuur’ die in juni door de Tweede Kamer wordt besproken. Wat haar betreft kan de huidige regeling vakantieverhuur tot die tijd bij het oude blijven. Want, zo stelde Klein, de Utrechtse huisvestingsverordening zegt niets over vakantieverhuur. Daarnaast stemmen de bestaande beleidsregels overeen met het bestemmingsplan.
Als de nieuwe wet wordt aangenomen, dan gaan B&W de vakantieverhuur lokaal regelen in de huisvestingsverordening, zoals een vergunningsplicht ‘als de raad vakantieverhuur wil blijven toestaan’. Klein stelde Van Deún wat dat betreft gerust met een volmondig ‘ja’ op diens vraag of het college voorstander is van het behouden van de mogelijkheid om aan toeristen te verhuren. Ze gaf aan een eventueel vergunningsstelsel zo eenvoudig en betaalbaar mogelijk te willen houden.
De komende maanden zal Utrecht nog overleggen met de andere drie grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag over wat de uitspraak van de Raad van State nog verder kan betekenen. Deze week, aldus de wethouder, vindt nog nader beraad plaats op het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het Utrechtse college verwacht de gemeenteraad meer duidelijkheid over het nieuwe beleid te kunnen geven in de periode april-juni. Op vraag van Rick van der Zweth zegde Klein ook een concreet voorstel toe voor opname vakantieverhuur in de huisvestingsverordening.
Lees zelf de vragen van PVV, GroenLinks en PvdA en kijk wat wethouder Klein antwoordde via https://ris2.ibabs.eu/Agenda/Details/Utrecht/3b2dd77f-ee7e-47b4-a7e6-b96c4c89ac1b
Commentaar Host Club Utrecht
De uitspraak van de Raad van State dat vakantieverhuur ‘illegaal’ is brengt onzekerheid onder de particuliere vakantieverhuurders in Utrecht. Daarmee is elke verhuurder van een complete woning die via webplatforms verhuurt als Airbnb, Booking, Home Away en andere – strikt genomen – in overtreding.
Gezien de onzekerheid die door de uitspraak van de Raad van State onder particuliere vakantieverhuurders in Utrecht is ontstaan heeft de Host Club Utrecht de leden van de gemeenteraad opgeroepen om zekerheid te bieden dat de particuliere vakantieverhuur volgens het beleidspakket uit 2018 gewoon doorgang kan vinden. Een essentiële regel uit dat beleidspakket luidt dat de verhuurder van een complete woning maximaal 60 nachten per kalenderjaar mag verhuren.
Daarnaast heeft de Host Club Utrecht de gemeenteraad gevraagd om de bestaande regelgeving en de nieuw te vormen regelgeving juridisch te toetsen.
Het is goed dat de Utrechtse raadsleden van PVV, GroenLinks en de PvdA op 30 januari hun vragen aan B&W hebben voorgelegd. Uit de antwoorden van wethouder Klein mag afgeleid worden dat vakantieverhuur voorlopig nog volgens het gemeentelijk beleidspakket 2018 plaats kan vinden. Dat betekent zekerheid voor de Utrechters die hun woning aan toeristen ter beschikking stellen, zij het een tijdelijke.
Ondertussen onderzoeken de Utrechtse beleidsmakers en bewindspersonen de impact van de nieuwe wet ‘vakantieverhuur’ en welke consequenties de vier grote steden hieraan verbinden. Het is daarom voor elke vakantieverhuurder en trouwens eenieder die kleinschalige logies via internetplatforms als Airbnb aanbiedt raadzaam de ontwikkelingen te blijven volgen en aan de bel te trekken als deze vorm van kleinschalig ondernemerschap bedreigd wordt.