Nieuwe regels voor toeristische verhuur in Utrecht. Daarmee houdt de gemeente de vinger aan de pols, of een vakantieverhuurder zich wel aan de 60-nachtenregel houdt. Lees hier waar de kleinschalige host allemaal mee te maken krijgt. Per 1 januari gaat de gemeente handhaven.
Al geruime tijd kun je je woning in Utrecht niet langer zomaar voor toeristische verhuur aanbieden. Vakantieverhuurders, maar ook bed-and-breakfasthouders en overige kleinschalige toeristenverhuurders moeten zich registreren bij de gemeente. Je krijgt een nummer en dat nummer staat voortaan op Airbnb en andere verhuurplatforms, waar jij je advertentie hebt staan.
Vakantieverhuurders moeten bovendien elke boeking bij de gemeente melden. Op deze manier kan de gemeente nagaan of die zich aan de 60-nachtenregel houden.
Daarnaast heeft de gemeente nog maar eens onderstreept, dat bed-and-breakfasthouders in de regel thuis moeten zijn, zolang ze gasten hebben.
Desgevraagd liet de gemeente aan Host Club Utrecht weten dat hosts een tijdje mogen wennen. Maar per 1 januari 2022 gaat de gemeente handhaven.
Wie zich dan nog niet aan de regels houdt kan te maken krijgen met duizenden euro’s boete.
Tegen die gigantische boetes heeft Host Club Utrecht heeft zich in het voorjaar flink verzet. Ook de meldplicht was een hard punt. Helaas heeft het verzet niet geholpen. Een meerderheid van de gemeenteraad – met de PvdA en GroenLinks voorop – stemde vóór; de VVD, Stadsbelang en de PVV tegen de meldplicht. Wél zijn de boetes wat omlaag gebracht.
Onder de Utrechtse hosts heerst nog veel onduidelijkheid over de regels. Host Club Utrecht vindt een flexibel en hostvriendelijk meldplichtsysteem belangrijk. Zoals het in Amsterdam is ingericht, moet het hier niet. Het meldplichtsysteem daar is niet in staat mee te bewegen met de toeristische dynamiek van boekingen, annuleringen, verlengingen, later aankomen, eerder vertrekken of helemaal niet komen opdagen.
Host Club Utrecht vroeg met wat voor systeem Utrecht gaat werken. De woordvoerder vertelde dat Utrecht, samen met Den Haag, Rotterdam en nog enkele andere steden een nieuw meldplichtsysteem gaat ontwikkelen. Dit zal – anders dan in Amsterdam – ‘zo flexibel mogelijk’ zijn.