Nog even en op 16 maart mogen we in het stemhokje het rondje bij onze favoriete partij rood kleuren. Maar liefst 20 partijen doen dit jaar mee aan de Utrechtse gemeenteraadsverkiezingen. Wat hebben ze voor de raadsperiode 2022-2026 in petto voor de Utrechtse hosts? Host Club Utrecht legt hun standpunt langs de meetlat van kleinschalig gastvrij Utrecht. Dit zijn de resultaten.
GroenLinks (nu 12 zetels)
We stellen nadere regels op voor vakantieverhuur en short stay zoals bij verhuur via Airbnb. Dit om de huurvoorraad voor woningzoekenden beschikbaar te houden en speculatie tegen te gaan. Handhaving via een vergunningsplicht.
VVD (nu 6 zetels)
Hart voor de horeca, met oog voor de balans tussen levendigheid en leefbaarheid, met name in de binnenstad. Versoepeling van de regels, snelle en eenvoudige behandeling van vergunningsaanvragen. Bevordering gastvrijheid voor toeristen. Belastinginkomsten uit het toerisme investeren in de stad. Maar tegen overname van de stad door toeristen. Verlaging van de administratieve lastendruk voor ondernemers. Plafond aan lokale belastingen (waaronder toeristenbelasting) tot maximaal de inflatie.
PvdA (nu 3 zetels)
Verhuur via Airbnb mag, maar alleen waarvoor het bedoeld is: verhuren van woningen waarvan de bewoners op vakantie zijn. Niet langer dan 30 nachten per jaar. Een eigenaar is verplicht om in het pand te wonen. Er komt een vergunningsplicht voor Airbnb, gekoppeld aan leefbaarheidstoets.
CDA (nu 2 zetels)
Tegen illegaal gebruik van woonruimte zonder vergunning voor verhuur aan toeristen. Utrecht is aantrekkelijk voor internationale kenniswerkers. Ze verblijven echter veelal tijdelijk in de stad. Ze dragen bij aan de levendigheid en economische groei. Hierdoor een risico van nog verder stijgende huizenprijzen.
Christen-Unie (nu 2 zetels)
Vakantieverhuur mag geen overlast geven. De registratieplicht handhaven en maximumverhuur van 60 nachten per jaar blijft.
Partij voor de Dieren (nu 2 zetels)
Er komen spelregels voor tijdelijke toeristische verhuur. De gemeente maakt hierover ‘integrale’ afspraken met platforms, als bijvoorbeeld Airbnb, en met woningcorporaties. De gemeente licht bewoners ‘proactief’ voor over de gemaakte afspraken.
Volt (nieuw)
Risico van ongewenst massatoerisme zoals in Amsterdam en Barcelona is ook in Utrecht aanwezig.
Wil economische en sociale diversiteit, ook met toerisme. Gemeente moet toerisme meer sturen, zodat er meer werkgelegenheid van hoog tot laag ontstaat en innovatie en duurzaamheid. Vakantieverhuur terugbrengen naar 30 nachten per jaar.
Bij1 (nieuw)
Vakantieverhuur via platforms zoals Airbnb of Booking.com wordt actief tegengewerkt. Dit verschijnsel zorgt ervoor dat minder Utrechters een woning kunnen krijgen. Ook leidt het tot gentrificatie, omdat huizenprijzen stijgen in wijken waar veel platformverhuur is.
Socialisten Utrecht (afsplitsing SP) (nieuw)
Tegen platformbedrijven.
Geen standpunt bekend bij
● Student&Starter (nu 2 zetels)
● DENK (nu 2 zetels)
● PVV (Partij voor de Vrijheid) (nu 2 zetels)
● Stadsbelang Utrecht (nu 1 zetel)
● Socialistische Partij (nu 2 zetels)
● D66 (nu 10 zetels)
Evenmin is een standpunt bekend bij de nieuwkomers:
Forum voor Democratie, Eén-Utrecht, Piratenpartij, Blanco (lijst v.d. Wal), Belang van Nederland
Welke partij is het hostvriendelijkst?
De partijen die nu in de raad zitten vinden dat er een plek moet blijven voor vakantieverhuur en andere vormen van kleinschalige logies. In de nieuwe raadsperiode willen sommige de vakantieverhuur beperken tot 30 nachten (nu 60). Ook willen enkele partijen een vergunningsplicht instellen. De VVD echter pleit juist voor versoepeling van de regels en voor vermindering van administratieve rompslomp.
Lees ook het commentaar van Host Club Utrecht op de plannen van de Utrechtse politici. REGELZUCHT VAN DE POT GERUKT