Brandbrief aan de gemeenteraad
Schrap de tijdelijke regulering vakantieverhuur
Host Club Utrecht stuurde op 15 juli een brandbrief aan de gemeenteraad over het tijdelijke vergunningensysteem voor vakantieverhuur. Vorige week voerde het gemeentebestuur dat pardoes in. Het heeft te maken met de uitspraak van de Raad van State dat alle vakantieverhuur eigenlijk verboden is. Naar aanleiding daarvan heeft het kabinet een nieuwe wet in de maak waardoor vakantieverhuur wel mogelijk zal zijn, maar wel onder allerlei voorwaarden en regels. Die wet wordt waarschijnlijk per 1 januari 2021 effectief. In de tussentijd proberen steden een oplossing te vinden zodat vakantieverhuur op zijn minst gedoogd kan worden. Maar in Den Haag is nu alle verhuur gewoon verboden. Amsterdam kiest voor een apart vergunningsstelsel en Rotterdam doet voorlopig niets op dit vlak. Utrecht vindt de Rotterdamse oplossing pragmatisch en wil dat voorbeeld volgen. Maar toch komt het Utrechtse gemeentebestuur plotseling met een tijdelijke regulering.https://ris2.ibabs.eu/Reports/ViewListEntry/Utrecht/3092941c-cfdb-4bf4-a75d-dc712df745cb Host Club Utrecht heeft daar vraagtekens bij. Ze vraagt aan de gemeenteraad om de tijdelijke regulering te schrappen, in afwachting van een ‘ordentelijke’ regeling met een ‘passend’ vergunningstarief.
Volgt nu onze brief.
Utrecht, 15 juli 2020
Aan de gemeenteraad van Utrecht
Morgen is uw laatste vergadering voor het zomerreces. Wij willen graag een dringende zaak onder uw aandacht brengen. U ontving de Raadsbrief Tijdelijke regeling voor vakantieverhuur in relatie tot de uitspraak van de Raad van State, datum 7 juli 2020. In eerste lezing een brief die de onrust onder bewoners die hun huis verhuren in het kader van vakantieverhuur dempt, vooral om dat er geschreven wordt dat er niet actief gehandhaafd gaat worden totdat er volgend jaar een definitieve regeling komt. Dat is ook wat in Rotterdam gebeurt, maar daar wordt niet een tijdelijke regeling voorgesteld.
Utrecht stelt vooral een pragmatische oplossing voor en kiest daarom voor een oplossing die vergelijkbaar is met Rotterdam maar B&W spreken zichzelf tegen. Waar Rotterdam niets doet behalve dan dat zij bij overlastsituaties of bij bedrijfsmatige en structurele verhuur handhavend zegt op te treden voert de gemeente Utrecht een (tijdelijk) vergunningstelsel in, vergelijkbaar met Amsterdam dat kiest voor een apart vergunningstelsel. Onzes inziens maakt het geen verschil of je een apart vergunningsstelsel invoert of aansluit bij een bestaand vergunningstelsel. Er wordt een vergunningsregeling ingevoerd dat tijdrovend, relatief duur en dus een grote belasting voor de aanbieders van vakantieverhuur vormt.
Nu staat op de site een optie om een onttrekkingsvergunning aan te vragen. Echter de Raadsbrief meldt niet dat als iemand nu een onttrekkingsaanvraag gaat doen, geconfronteerd wordt met een eenmalige leges van 1279,–, gebaseerd op permanente onttrekking. Waarbij niet duidelijk is of deze vergunning na 1 januari doorloopt of dat opnieuw vergunning aangevraagd moet worden en leges verrekend. Bij drie weken verhuur heb je het over 50,– per dag. Met name dit tarief heeft ons geschokt, het gaat om kleinschalige economische activiteiten waarover aan de gemeente toeristenbelasting betaald wordt. Wij voelen ons door deze situatie overvallen, temeer daar er geen sprake is van een fatsoenlijke overgangsperiode. Het merendeel komt lang niet aan de maximaal toegestane 60 dagen toe. De gemeente heeft ook de optie om te wachten totdat er een handhavingssituatie ontstaat. Dan kan iemand gevraagd worden alsnog een onttrekkingsvergunning aan te vragen. Maar dan zitten we al diep in het najaar, enkele weken voordat de nieuwe vergunningsregeling er zal gaan zijn.
Daarom doen we een beroep op u om dit alsnog aan te kaarten en aan te sluiten bij de Rotterdamse situatie: even wachten tot 31 december totdat er een ordentelijke regeling is met een passende leges. Dus even de procedure om mensen de kans te geven om een onttrekkingsvergunning op te schorten. Dat voorkomt veel onrust bij de betrokken verhuurders en voorkomt heel veel werk bij de gemeente als aanzienlijke aantallen verhuurders toch de vergunning aanvragen en die na 1 januari opnieuw een vergunning aan moeten vragen. Anders voorzien wij een onbedoelde kaalslag in het tot nu toe toegestane vakantieverhuur tot 60 dagen.
Namens de Hostclub Utrecht
Werend Griffioen voorzitter, Sytse Koopmans secretaris