Verhuur jij je woning wel eens aan toeristen? Of denk je erover om dat te gaan doen? Hou je aan de nieuwe regels. Per 1 januari 2022 dient elke host zijn kleinschalige logiesvoorziening bij de gemeente te registreren. Ook nieuw is de meldplicht. Dit zijn de belangrijkste veranderingen, naast de regels die al bestonden.
Hosts die niet veel ervaring hebben vinden het pakket aan regels soms best ingewikkeld. Daarom zet Host Club Utrecht in dit stukje alles nog eens op een rijtje. We beginnen met de uitleg van een paar begrippen, zoals de Wet Toeristische Verhuur die bedoelt. Want een goed begrip daarvan heeft gevolgen voor de regels waaraan je je te houden hebt.
Wat is een toerist?
In alledaagse taal is een toerist iemand die vanuit zijn vaste eigen woonplaats voor zijn vrijetijdsbesteding erop uit trekt. Maar voor de wet maakt het niet uit wat die persoon doet. Iemand die voor zijn werk of andere verplichtingen tijdelijk in een andere plaats verblijft, waar deze ook niet als inwoner is ingeschreven ziet de wet net zo goed als een toerist.
Wat is Vakantieverhuur?
Vakantieverhuur is tijdelijke beschikbaarstelling van een gehele woning aan toeristen voor meerdaags verblijf tegen een financiële vergoeding door de vaste bewoners die bij de gemeente op dat adres staan ingeschreven.
Wat is een bed-and-breakfast?
Een bed-and-breakfast is een gastenverblijf in een ruimte die deel is van een woning. De houder van de bed-and-breakfast is zelf de vaste bewoner van het huis en staat als zodanig geregistreerd in de gemeentelijke basisadministratie. Deze stelt een of meer ruimtes van zijn woning tegen betaling tijdelijk beschikbaar aan toeristen voor meerdaags verblijf. Voor de bed-and-breakfasthouder geldt de aanwezigheidsplicht. Voor de duur dat hij logies aan gasten verleent dient hij tenminste ’s avonds en ’s nachts in de woning aanwezig te zijn.
Registratieplicht voor iedereen
Per 1 januari 2022 zijn vakantieverhuurders en bed-and-breakfasthouders verplicht om zich bij de gemeente als zodanig te registreren. Je doorloopt twee stappen.
Stap 1 – Via de link https://www.toeristischeverhuur.nl/ kun je met je DigiD inloggen en de nodige gegevens invullen. Je krijgt vervolgens een alfanumeriek nummer. Noteer dit direct voor je eigen administratie.
Stap 2 – Ga naar het verhuurplatform – meestal Airbnb of Booking.com – waarop jouw advertentie staat. Via een tooltje kun je je registratienummer daar plaatsen. Heb je een eigen website, dan plaats je daar je registratienummer.
Resultaat – Jij kunt blijven adverteren op de verhuurplatforms, maar advertentiepagina’s van hosts zonder registratienummer gaan op zwart. De gemeente kan via jouw registratienummer jouw verhuuractiviteiten volgen.
Regels voor vakantieverhuurders
Vakantieverhuurders mogen hun woning niet meer dan 60 nachten per jaar aan toeristen verhuren. Om dit in de gaten te houden heeft de gemeente Utrecht per 1 januari 2022 een meldplicht ingesteld. Je moet elke verhuring aan de gemeente melden. De gemeente werkt op dit moment aan een digitaal meldsysteem. In de loop van 2022 wordt dit operationeel.
Los daarvan is het wijs om je aan de 60-nachtenlimiet te houden. Er staan hoge boetes op overtreding.
Regels voor bed-and-breakfasthouders
Een houder van een bed-and-breakfast is niet gebonden aan een nachtenlimiet en evenmin aan de meldplicht. De bed-and-breakfasthouder mag het hele jaar door verhuren met inachtneming van de aanwezigheidsplicht.
Toeristenbelasting
Elke kleine logiesverlener is – net als hotels – belastingplichtig voor de toeristenbelasting. In Utrecht is het tarief 6 procent van de bruto omzet. Het is verstandig om dit percentage in je tarief als vakantieverhuurder of bed-and-breakfasthouder te verwerken. Dan kom je niets tekort. Meld je logiesactiviteit bij de BghU, dat is het belastingbureau van de gemeente Utrecht en omliggende gemeenten.
Melden kan op het contactformulier via https://bghu.nl/belasting/toeristenbelasting . Daar vind je tevens uitleg over het hoe en waarom van toeristenbelasting. Jaarlijks valt er een aanslagbiljet op je mat over het jaar ervoor. Reserveer het geld voor de toeristenbelasting in een apart potje.
Maximum aantal gasten
De regels zijn in het leven geroepen en door de jaren heen aangescherpt ter bescherming van de woningvoorraad voor de inwoners van Utrecht en om de sociale leefbaarheid in de wijken op peil te houden. Daarom heeft de gemeente een maximum gesteld aan het aantal gasten.
Bij vakantieverhuur is dit 6 personen bij een woning van 200 m2 of minder. Bij meer dan 200 m2 is het maximaal aantal gasten 8.
Bij een bed-and-breakfast geldt als vuistregel dat maximaal 50% van het woningoppervlak logiesgelegenheid voor gasten mag zijn. Wil je het precies en zeker weten raadpleeg dan het bestemmingsplan van jouw wijk of stadsdeel. Hierover en over nog veel meer vind je informatie op https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/wonen/gebruik-woonruimte-veranderen/woning-onderverhuren.
< Bovenstaande informatie geeft de stand van zaken weer zoals die op 1 april 2022 bekend was.>