(25 mei 2021) Utrechtse vakantieverhuurders moeten met ingang van 2022 elke verhuring melden bij de gemeente. Zo kan de gemeente in de gaten houden of ze zich aan de 60-nachtenlimiet houden. Host Club Utrecht bestreed de meldplicht te vuur en te zwaard. Het heeft niet mogen baten. Een meerderheid in de gemeenteraad, Partij van de Arbeid en GroenLinks voorop, stemde in de raadsvergadering van 20 mei vóór de meldplicht. Ook de torenhoge boeteregeling bleef overeind. Niettemin diende de VVD een amendement bij het boetearrangement in om de goedwillende kleine logiesverhuurder wat te ontzien. Er was geen tijd meer om hierover te stemmen, dus uitsluitsel wordt ergens in juni verwacht als de gemeenteraad weer bij elkaar komt.
Host Club Utrecht heeft in de aanloop naar de raadsvergadering flink gelobbyd bij de Utrechtse partijen. Zo ging er een brandbrief naar ze waarin Host Club Utrecht wees op de administratieve rompslomp waarmee vakantieverhuurders bij een meldplicht worden opgezadeld. Daarnaast hebben de bestuursleden gebeld met raadsleden om de brandbrief toe te lichten. Tegelijk zette de club een actie onder leden en sympathisanten op om zelf ook in de pen te klimmen. In hoeverre leden dit gedaan hebben is niet bekend.
Een derde heikel punt vormde het afschaffen van de souplesse-regel voor bed-and-breakfasthouders dat deze ‘in de regel’ thuis moeten zijn als ze gasten hebben. Het gemeentebestuur haalde een streep door die regel. Voortaan zouden bed-and-breakfasthouders altijd thuis moeten zijn. Op de bezwaren van Host Club Utrecht tegen de aanwezigheidsregel legde wethouder Klaas Verschuure (D66) aan Martijn van Dalen (VVD) uit dat het hem erom ging dat een bed-and-breakfasthouder niet op vakantie kan gaan als hij gasten heeft. Maar deze kan wel even de deur uit voor een avondje uit, mantelzorg, boodschappen en dergelijke.