Als kunsthistorica is Jeanette Gerritsma mede-eigenaar van p.r.- en communicatiebureau voor de kunstwereld ‘Art Content’. Daarnaast heeft ze in haar Utrechtse huis een logeerkamer voor vrienden en familie die ver weg wonen. Sinds 2010 kunnen daar ook gasten terecht die via Airbnb boeken. Jeanette is zelf een fervent reizigster en logeert dan het liefst óók bij mensen thuis. Het persoonlijk contact spreekt haar het meeste aan.

Waarom ben je met je logies begonnen?

‘Voor vakantie ging ik vaak naar Cuba. Ik logeerde dan in een ‘casa particolara’, gewoon bij mensen thuis. Dat voelt zo sympathiek, je duikt midden in de cultuur van zo’n land. Mensen zijn hartelijk en heel behulpzaam. Zo’n thuisgevoel krijg je niet gauw in een hotel. Ik wilde iets terugdoen en zo kregen mijn man en ik het idee om onze eigen casa particolara te starten.’

Wat voor soort gasten komen bij jullie over de vloer?

We krijgen vooral mensen die een paar maanden voor werk of studie naar Utrecht komen. Ze vinden een hotel te prijzig. Een reguliere woonruimte gaat vaak op jaarcontract. Dan vallen ze tussen wal en schip. Juist voor deze gasten vormt onze logeerkamer dé oplossing.’

Hoe ervaren je gasten het persoonlijk contact?

‘Ze krijgen een gevoel van thuis. Lees maar in mijn gastenboek. Eén keer hadden we een gast die haar handtas met mobiel, paspoort en haar hele reiskapitaal in de bus had laten liggen. Nota bene iemand uit Tadzjikistan. Mijn man en ik zijn toen in het holst van de nacht de laatste bussen gaan opsporen. Maar geen spoor van de handtas. De volgende dag ben ik naar het kantoor van de busmaatschappij gegaan. Een oplettende chauffeur had de handtas gevonden en daar afgegeven. Onze gast sprong een gat in de lucht, zo blij was ze. Alles zat er nog in!’

Wat betekent de financiële verdienste voor jullie? 

‘Het is geen hoofdzaak. Krijg ik familie of vrienden over de vloer dan doe ik de advertentie op Airbnb gewoon dicht. Het plezier van mensen uit de hele wereld ontvangen staat voorop. Weet je, ik voel me verbonden met de wereld. Ik sta open voor mensen uit andere culturen, ik ben daar vrij relaxt in. Die openheid en dat gemak van omgaan krijg ik terug van mijn gasten. Dat is mijn plezier.’