Wet vakantieverhuur in Tweede Kamer
GroenLinks wil gemeenteraden buiten spel zetten
Maandag 7 september behandelt de Tweede Kamer de voorstellen tot wijziging van de ontwerpwet ‘Toeristische verhuur van woonruimte’. In een brief aan de Utrechtse Tweede-Kamerleden uit Host Club Utrecht zijn grote zorg over een amendement van GroenLinks. ‘Het is ondemocratisch.’
De landelijke wet is een kader waarbinnen gemeenten vakantieverhuur lokaal kunnen regelen. Normaal gesproken bespreekt het gemeentebestuur zulke zaken in de gemeenteraad. Het Tweede-Kamerlid Paul Smeulders (zie foto) van GroenLinks wil nu echter dat dit niet meer hoeft. Host Club Utrecht vindt dit een uitholling van de lokale democratie.
Host Club Utrecht schrijft:
‘Het overslaan van een debat in de gemeenteraad beperkt mijn mogelijkheden om in gesprek te gaan met raadsleden over voorgestelde beperkingen. Het voorstel vind ik daarom een slecht idee. Het is ondemocratisch en vormt een beperking van mijn rechten. De lokale regelgeving bij vakantieverhuur verdient een openbaar en zorgvuldig debat in de gemeenteraad.’
Zie hier de brief die ik mede namens de Utrechtse hosts aan de Utrechtse Tweede Kamerleden schreef.
‘Maandag 7 september bespreekt de Tweede Kamer de Wet toeristische verhuur van woonruimte. In verband daarmee neem ik als voorzitter van de Host Club Utrecht contact met u op. Utrechtse kleinschalige logiesaanbieders werken hierin samen aan belangenbehartiging en onderlinge ondersteuning.
Ik ben blij dat er een wet komt die zorgt voor duidelijke regels voor het verhuren van woningen als tijdelijk vakantieverblijf. Ondanks dat zijn we bezorgd over een aantal voorstellen van Kamerleden.
In 2019 telde Utrecht 1.000 à 1.200 kleinschalige accommodaties, samen goed voor 300.000 overnachtingen in particuliere logies. Zelf bied ik bed-and-breakfastverblijf voor 320 dagen per jaar, meest aan medewerkers van Utrechtse universitaire instellingen uit het buitenland.
Als Utrechter ben ik trots op mijn stad. Ik wijs mijn gasten graag op bijzondere, authentieke plekken in Utrecht. Ik geniet van deze contacten met gasten. Met de inkomsten vul ik mijn pensioen aan en kan ik mijn huis onderhouden. Als welwillende verhuurder volg ik de regels. Ik ben dan ook uiteraard van plan een registratienummer aan mijn advertentie toe te voegen zodra dit mogelijk wordt.
Nu is er een voorstel voor een wijziging van het wetsvoorstel (amendement 35353-9 van kamerlid Smeulders Groenlinks) ingediend waar ik me zorgen over maak en dat is het buitenspel zetten van gemeenteraden bij de invoering van nieuwe regels die het verhuren van een woning aan toeristen zou beperken.
Het overslaan van een debat in de gemeenteraad beperkt mijn mogelijkheden om in gesprek te gaan met raadsleden over voorgestelde beperkingen. Het voorstel vind ik daarom een slecht idee. Het is ondemocratisch en vormt een beperking van mijn rechten. De lokale regelgeving bij vakantieverhuur verdient een openbaar en zorgvuldig debat in de gemeenteraad.
Ook las ik het voorstel om de boete voor het niet registreren te verhogen naar maximaal 8700 euro. Een boete is uiteraard prima om uitwassen tegen te gaan. De hoogte lijkt mij, als gewone burger, echter buiten proportie. De maximale boete van ruim 4000 euro lijkt me hoog genoeg (amendement ).
Dank voor uw tijd. Ik hoop dat u rekening kunt houden met bovenstaande zorgen en uiteraard ben ik bereikbaar voor eventuele vragen over mijn verzoek.
Met vriendelijke groet,
Werend Griffioen,
voorzitter Host Club Utrecht’