Foto: Paul van de Velde
29 juni 2023 – Op 1 juli is de meldplicht in Utrecht een jaar oud. Host Club Utrecht verzette zich er vorig jaar fel tegen. Rompslomp en rechtsonzekerheid waren de belangrijkste redenen. Vergeefs, de gemeenteraad stemde in met de meldplicht. Vakantieverhuurders draaien er nu ruim een jaar mee. Een van hen is Host Club Utrecht bestuurslid Geert Engbers. Wat zijn zijn ervaringen? Ook vroegen we hoe de gemeente Utrecht ertegen aan kijkt. In dit stuk alles op een rijtje.
Wat eraan vooraf ging. Tot enkele jaren geleden zagen gemeentebesturen met lede ogen hoe woonpanden uitsluitend nog gebruikt werden voor toeristische verhuur. Het werd steeds moeilijker voor de eigen inwoners om nog een betaalbare woning te vinden. Een aantal steden stelden daarop een limiet in voor vakantieverhuur. Ook Utrecht. Zo mag een Utrechtse woningeigenaar zijn huis maximaal 60 nachten per jaar beschikbaar stellen voor toeristisch verblijf. Om dit afdoende te kunnen controleren heeft Utrecht sinds vorig jaar een digitaal meldloket.
Host Club Utrecht wist meteen al dat zo’n loket vooral flexibel moest zijn. In de ontwerpfase was het systeem niet meer dan een aan-uitknop. Als een gast zijn boeking wijzigde of annuleerde dan kon je dat niet meer veranderen. Nu wel. Want Host Club Utrecht mocht van de gemeente meedoen in de testfase. Met resultaat.
- Meldingen zijn mogelijk tot één jaar vooruit;
- Meldingen zijn mogelijk tot en met de dag van aankomst, maar wel vóór de daadwerkelijke aankomst van de gasten;
- Meldingen kunnen geannuleerd worden tot en met de dag van aankomst.
Bij lopende meldingen
- Kun je de aankomstdatum wijzigen tot en met de dag van (geplande) aankomst, daarna niet meer;
- Kun je de vertrekdatum vervroegen, waarbij de actuele datum als ondergrens geldt;
- Kun je het verblijf verlengen;
- Kun je het aantal personen altijd wijzigen.
Het systeem lijkt goed te werken. Klachten van vakantieverhuurders bij Host Club Utrecht zijn er niet geweest. Ook Geert Engbers, een heavy user van het meldloket, is over het algemeen tevreden. Al blijft er wat te wensen over: ‘Ad hoc annuleren na de officiële incheckdag gaat niet. Het gebeurt wel eens dat de gasten een dag later aankomen door vluchtvertraging of zo.’
Tenslotte moet Geert nog een klein pijnpunt kwijt. ‘Ik ben mijn status als Superhost kwijtgeraakt. Daarop kun je bij Airbnb aanspraak maken als je minstens 80 nachten per jaar verhuurt. Maar ja, ik moet me aan de Utrechtse limiet van 60 nachten houden.’
Noot: houders van een bed-and-breakfast hebben geen meldplicht. Ze mogen het hele jaar door gasten ontvangen. Belangrijkste regel is wel dat de bed-and-breakfasthouder altijd aanwezig is in het pand waar deze logeervoorziening zit.
Lees ook wat de gemeente zelf zegt over vakantieverhuur en meldplicht. Hier vind je tevens de link naar het digitale loket. https://www.utrecht.nl/nieuws/nieuwsbericht-gemeente-utrecht/meldplicht-voor-verhuren-woonruimte-aan-toeristen-gaat-1-juli-in/#:~:text=Vanaf%201%20juli%202022%20zijn,nachten%20zij%20de%20woning%20verhuren.